
Alpár Dávid
Weboldalam írásaim megosztására, népszerűsítésére szolgál. Írásaimat vagy valamelyik kedvelt témám, vagy olyan kérdés alapján írom meg, ami éppen sokat foglalkoztat, és érzek magamban elég informáltságot, hogy papírra vessem.
Szinte vég nélkül hajtogatom a Bio élelmiszerek fontosságát és a nagyipari élelmiszeripari termékek mellőzését a táplálkozásban. A bio élelmiszerek esetében én elsősorban a szigorú, mesterséges vegyszermentességet értem.
Miért?
Egyetlen rövid mondattal, azért, mert sokkal jobb. Minőségre, ízvilágra is és egyéb szempontok miatt is. Például ökológiai szempontok.
Az általam fölállított élelmiszer sorrend a Bio táplálékok terén:
Miért ez a fontossági sorrendem?
A hústermékek és a belőlük származó különféle tejtermékek hormonokkal, gyógyszerekkel, antibiotikumokkal és egyéb olyan anyagokkal vannak kezelve, amik sejt és hormon szinten befolyásolják az emberi szervezetet és sokkal nehezebb megtisztítani tőlük a rendszert, sőt, bizonyos idő és életkor eltelte után már visszafordíthatatlan rombolás az eredmény. A zöldségek, gyümölcsök termesztésénél használatos műtrágyák és egyéb vegyi anyagok is komoly károkat okoznak, de számomra talán egy fokkal kevésbé, mint a hústermékek esetében. A műtrágyák és társaik, úgymond „csak” mérgek, amik „csak” megölik a sejteket. A hormonok, antibiotikumok ezzel szemben életben hagyják a sejteket, de átalakítják őket, befolyásolják a funkciójukat, a működésüket, a felépítésüket, degeneratív működést eredményezve, abnormális rendszerszintű viselkedéseket kikényszerítve tőlük.
Mi a rák tulajdonképpen leegyszerűsítve?
Abnormális, kontrollálatlan, a szervezet ellenőrző rendszere számára kezelhetetlen, folyamatos sejtosztódás, azaz sejtburjánzás. A sejtek élete és halála a természetes élet része. De manapság túl sok esetben fordul elő, hogy egy sejt olyan beteg információt kap, hogy elkezd drasztikusan, folyamatosan osztódni, ráadásul sokkal agresszívebben, mint a társai, így elkezdi betegíteni, bekebelezni a többi sejtet, így válva egyre nagyobbá, jóval nagyobbá, mint egy egészséges sejt.
A helytelen információk egy másik kategóriája a sérült gének. Egy gén természetesen nemcsak a táplálkozással bevitt romboló hatású anyagoktól sérülhet meg, jópár egyéb kockázati tényező is van, most a táplálkozás van fókuszban. A sérült génekkel az az óriási probléma, hogy továbbörökítik a sérült információkat és egy utód, akinek elvileg egészségesen kellene világra jönnie, elevel és automatikusan betegen, sérülten kezdi az életét.
Itt az egyik fontos ok és magyarázat, miért lehet daganatos egy kisbaba vagy egy kisgyerek.
Mondok szomorú példát örökletes hibás gén okozta esetre.
„A szüleim egyik régi közeli barátjának női vonalának története. A nagymamánál idős korára, 70 év környékén fedeztek föl daganatot. Hamar elvitte szegényt. A lányánál - az édesanyánál - szintén volt ugyan olyan daganat, mint az édesanyjánál, a nagymamánál. Ő 3 gyermekes családanya volt, aki 48 éves korában távozott, amikor 10 év körül volt a legkisebb gyerkőce, az ő lányánál, az unokánál szintén volt ugyan olyan daganat, neki levették mindkét keblét, de ezzel sem tudtak rajta segíteni és a 30 éves kort sem érte meg szegény, 2 gyerkőcöt hagyott hátra. Mindhárman gyorsan eltávoztak egy örökletes agresszív, hibás gén okozta daganatos betegségben."
Hogy mi okozta a gén meghibásodást sosem fog már kiderülni, de ebből azt tanuljuk meg, hogy nemcsak saját magunk érdekében kell szigorúnak lennünk magunkkal, hanem a következő generációk miatt is. Ez elsősorban a fiatalabb generációknak szól, akik még gyermekvállalás előtt vannak.
Van kettő plusz egy fontos kérdés. Persze a többi sok száz mellett. Ezeket a kérdéseket is régóta kutatják az orvosok, tudósok, rákkutatók.
Mi lehet az az információ, ami egy sejtet ilyen abnormális viselkedésre ösztönöz?
Miért, hogyan tud az a bizonyos információ egy elvileg egészséges, erős sejtet megbetegíteni, degenerálttá tenni? Bár erre lehet viszonylag egyszerűbb a válasz.
Harmadik kérdés. Mi vagy mik lehetnek a megoldások? Erre a harmadik kérdésre talán megadhatja a választ a megelőzés, a tudatos élet. Legalábbis erőteljes kockázatcsökkentő hatással lehet.
Így ezen a vonalon juthatunk el az egészségesebb, sokkal tudatosabb, szervezettebb élethez, a mérgek, mesterséges vegyi anyagok mellőzéséhez és a Bio táplálkozáshoz.
A férfiak esetében 50 éves kor fölött sokszor tapasztalt tünet a prosztata megnagyobbodás. Ez önmagában még nem jelent halálos fenyegetést, de mindenképpen figyelmeztető jel és foglalkozni kell vele! A prosztatáknak nem kellene automatikusan megnagyobbodniuk, csak, mert valaki elérte, vagy átlépte az 50-60 éves kort. A prosztata jóindulatú megnagyobbodás egyik oka a tesztoszteron férfi nemi hormon drasztikus lecsökkenése, ami részben a női nem hormonok túlzott fölhalmozódásával van szoros összefüggésben. Ilyen ok többek között az ösztrogén dominancia. Az ösztrogén dominancia összefüggésben van több nemi jellegű daganat kialakulásában. Prosztata, petefészek melldaganatok.
Egyéni genetikai adottságoktól függően 40-45-50 éves kor fölött a férfiakban elkezd drasztikusan csökkenni a tesztoszteron és ezt valamilyen – egészséges – módszerrel aktiválni kéne, hogy újra magasabb szintre emelkedjen.
A férfiaknál egy másik erőteljes tesztoszteron csökkenési, azaz ösztrogén dominancia tünet a csöcsösödés és a zsírosodás. Amikor izommell helyett, nőies, hegyesebb, zsíros mell alakul ki. Az a durva, hogy ezt már fiatalokon is sokat látni. Ezekben a pasikban a hormonátalakulás miatt nagyobb esély van később a daganatra. Ismerős kérdezte múltkor tőlem, hogy férfiakban is kialakulhat e melldaganat. Régebben ez nagyon ritka volt válaszoltam, de manapság már előfordulhat, aminek ez az elzsírosodás az egyik oka.
Amikor valamilyen anyag túlsúlyba kerül, lehet az bármilyen anyag a szervezetben, akkor annak egyenes következménye lesz egy másik, vagy több másik anyag hiánya, azaz valamilyen negatív ellenfolyamat.
A szervezet folyamatosan és állandóan egy erős, egyensúlyi állapotra törekszik és ezt a roppant érzékeny biokémiai egyensúlyt minden erejével törekszik elérni és fönntartani. A betegség az, amikor ez az egyensúlyi állapot fölborul és a rendszer már nem képes megtartani az egyensúlyt.
Nem tudom megállni, hogy ne tűzzem ide be kicsit lazítva a hangulatot Albert Einstein egyik mondását: „Az élet olyan, mint a kerékpározás. A lényeg, hogy őrizd meg az egyensúlyodat.”
Na szóval. A vegyileg kezelt hústermékekből, tejtermékekből tisztességes mennyiségben vehetünk magunkhoz például xenoösztrogéneket. Ezek mesterséges, ösztrogént utánzó, a környezetünkben, a nem megfelelő táplálkozásunkban előforduló vegyi anyagok, amik különféle rosszindulatú folyamatokat generálhatnak a szervezetünkben.
A fő baj a táplálkozásunkkal kapcsolatban lévő ilyen folyamatokkal, hogy már csak akkor veszed észre ezeket, ha már kialakult a baj és/vagy tapasztalsz valamilyen furcsaságot, tünetet a szervezeted részéről, és/vagy kapsz egy rossz hírt egy orvostól egy laborvizsgálat során, de akkor a rendszer mélyén már sokkal durvább folyamatok vannak, csak a szervezet sokáig törekedett kompenzálni, védekezni, megóvni Téged a bajtól, de egy idő után már kevés volt a törekvése és jött a baj.
A velem született szarkazmus fölteteti velem a kérdést: Aki eddig úgy gondolta, vagy gondolja most is, hogy a biotáplálkozás úri divathóbort, azt esetleg sikerült valamennyire meggyőznöm ennek a véleménynek a butaságáról?
Következő kérdésem pedig, hogy sikerült e eléggé meggyőznöm, hogy tegyen is konkrét és elhivatott lépéseket az egészége érdekében?
Cikkeimhez időnkét használok különféle szakirodalmakat. Kiegészítem a saját gondolataimat, amikor azt látom, hogy ezekben a szakirodalmakban tömörebben, lényegre törőbben van megfogalmazva egy-egy gondolat, adat, tény, amit, amiről írni szeretnék.
Forrásmegjelölés: Ehhez a cikkemhez most a Yiya elnevezésű magyar fejlesztésű általam nagyon jónak tartott vitamincsalád weboldalán találtam értékes gondolatokat.
Egyedi, minőségi szövegírás
Iratkozzon fel a legfrissebb írásokért